Gahurův prospekt: Vstup na trávník rozhodně povolen

zpět

Gahurův prospekt: Vstup na trávník rozhodně povolen

„Právě v těchto místech se za Baťů setkávali lidé a trávili zde svůj volný čas. V podstatě jen obnovujeme zašlou tradici. Budeme rádi, když si Gahurův prospekt lidé znovu oblíbí, když zde začnou jezdit maminky s kočárky a posedávat či polehávat studenti," takto včera ve Zlíně uvedl primátor Miroslav Adámek otevření Gahurova prospektu.

„Právě v těchto místech se za Baťů setkávali lidé a trávili zde svůj volný čas. V podstatě jen obnovujeme zašlou tradici. Budeme rádi, když si Gahurův prospekt lidé znovu oblíbí, když zde začnou jezdit maminky s kočárky a posedávat či polehávat studenti," takto včera ve Zlíně uvedl primátor Miroslav Adámek otevření Gahurova prospektu.

Čtěte více na: http://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/gahuruv-prospekt-vstup-na-travnik-rozhodne-povolen-20131122.html

 

Zelené prostranství mezi Kongresovým centrem, Priorem a ulicí Štefánikova by tak mělo znovu ožít. Odpočívajícím lidem budou k dispozici pítka s pitnou vodou, prostranství bude dobře osvětleno a na bezpečnost dohlédnou dvě kamery zlínských strážníků. Zejména studenti pak ocení zbudování bezpečného přechodu ke Kongresovému centru a rektorátu. Vždyť za přechod pro chodce v této lokalitě právě studenti dříve aktivně bojovali. „Celý prostor je také pokrytý bezplatným signálem Wi-Fi," připomněl Jiří Kadeřábek, první náměstek primátora. U prospektu rozhodně nehrozí, že by vás strážníci peskovali za chození po trávníku. Vysazen byl totiž právě speciálně odolný parkový trávník, který je proti přecházení a polehávání lépe přizpůsobený. Náklady na revitalizaci prospektu dosáhly zhruba šestnácti milionů korun. Větší část se podařilo uhradit z prostředků Evropské unie. Gahurův prospekt, to však není jen aktuálně upravené prostranství. Prospekt se táhne nahoru až k bývalému Památníku Tomáše Bati. „Do budoucna se tak počítá s úpravou celého území až nahoru. V plánu je vrátit území jeho původní podobu, aby mohla vyniknout i ojedinělá architektura," doplnil Zdeněk Dvořák, mluvčí magistrátu. Současné nekoncepční rozložení zeleně totiž původní záměr architekta Františka Lydie Gahury zcela změnilo. Nynější stav náhodně vysazené zeleně různých druhů a výšek tak má nahradit alej s druhy stromů ne vyššími než čtyři metry. „Nová podoba prostranství se mi líbí. Uvidíme ale až po zimě, zda bude všechno praktické," svěřil se student Martin Rezoň. Přestavba prospektu je jedním ze tří projektů, které výrazně změní vzhled širšího centra. Mezi další velké akce totiž patří i rekonstrukce podchodu u náměstí Práce a obnova parku Komenského. Projekt Revitalizace Gahurova prospektu zvítězil ve veřejné anonymní architektonické soutěži v roce 2011. S ideou „projít a nepřerušit" vyhrála soutěž zlínská kancelář Ellement. Autoři jsou Jitka Ressová, Hana Maršíková a Jan Pavézka, kteří spolupracovali s Martinem Veleckým a Petrou Martinákovou.

http://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/gahuruv-prospekt-vstup-na-travnik-rozhodne-povolen-20131122.html

zpět